Dat wij Nederlanders een nuchter volkje volkje zijn lijdt geen twijfel. Dat we zo nu en dan de dringende behoefte voelen om ons volledig te laten gaan ook niet. Bij tijd en wijle ontstaat er een niet te miskennen volkswoede, is er sprake van een vreugdevol collectief of staan we massaal op de banken voor een wereldse sportprestatie. Dat zijn zo de aspecten waaraan je de ‘gemiddelde’ Nederlander kan linken.
Echter was er onlangs sprake van een heuse volksoploop. Hordes mensen togen naar een niet nader te benoemen Plus supermarkt om aldaar massaal toiletpapier in te slaan. Het nieuwsbericht deed mijn wenkbrauwen fronzen. Huh? De laatste keer dat we min of meer hysterisch naar de middenstand draafden voor het befaamde papier was ten tijde van corona. Dat hebben we, in die hoedanigheid, achter ons gelaten?
Wat was nou het geval? 6 rollen Page voor 1 euro. Max zoveel pakken per klant. Men verloor diens zelfbeheersing. Alsof het papier van Page van bladgoud was gemaakt. Zo werd erom gevochten. Het werd zelfs uit de handen getrokken van het winkelpersoneel dat de rabiate menigte verbijsterd gade sloeg. Anno 2024 vechten wij elkaar de tent uit voor pleepapier? Het moet nou toch niet gekker worden.
Ik gebruik gerecycled pleepapier van de Jumbo. Dat wat vroeger in scholen hing en waar je een ruwe houtenplank mee kon schuren. Stevig en degelijk papier om de billetjes prachtig schoon mee te krijgen. Ik hoor u denken ‘gerecycled?’ Ja, daar sta je dan toch even van te kijken. Het wordt natuurlijk niet gemaakt van gebruikt toiletpapier. Dat zou niet hygiënisch zijn en bovendien zeer ingewikkeld. Nee, dat wordt gemaakt van gerecycled papier. Tevens is het vaak ongebleekt als het de ecologische variant betreft. Waardoor het zo grijs is. Wat dan precies dat eco-label inhoudt? Het is gemaakt van diverse oudpapiersoorten vermengd met houtsnippers uit duurzaam beheerde bossen. Had u ooit gedacht nog zo een epistel te lezen over het stukje papier dat het laagste in de rangorde der papiersoorten staat?
Toch worden er aan het toiletpapier, dat wil zeggen aan de productie ervan, diverse chemicaliën toegevoegd. Bijvoorbeeld voor de motiefjes, kleurtjes en zelfs geurtjes. Om het zachter te maken. Of het schuimen van de pulp tegen te gaan. Al die chemicaliën komen vrij wanneer het papier in aanraking komt met water. Wat gebeurt in het riool. Dan hebben jullie de vraag der vragen die dit stukje oproept vast al opgeschreven voor de rondvraag? Dat dachten wij al. Of het zinvol is om gerecycled toiletpapier te kopen? Uiteraard. Het is beter dan de variant die zachter is gemaakt, allerlei kleurtjes en/motiefjes heeft of zelfs een geurtje. Let ook op het FSC-keurmerk. Of het EKO-label erop staat. Succes! Wilt u nu meer weten of de handbidet? Luister dan de podcast van Groene Mafkezen! In aflevering 8 en 9 vertelt Mascha Bongenaar van http://www.duurzamekeuzes.comje alles over dit wel bijzondere fenomeen. Te vinden op Youtube en Spotify!