vroemvroem

Toet-toet! Daar komen ze aan, Alfred en Eva op weg naar weer een nieuw avontuur maar wie of wie doet dit nu op een meer duurzame manier? Alfred met zijn hybride auto, die tevens van Boerenhol naar Moddergat fietst of Eva die met haar scooter door het Twentse landschap scheurt en voor de grotere afstanden de trein pakt.

Interessante discussie. Nog voor we de voors en tegens tegen elkaar hadden afgewogen had ik al geroepen dat Alfred dit met gemak zou winnen. Waar het niet dat in huize Slomp nagedacht wordt over een lease-auto voor de vrouw van Alfred. Maar daar staat tegenover dat ze dan overwegen hun eigen auto eruit te doen. Wat heb je immers aan twee auto’s waarvan er eentje nauwelijks wordt gebruikt? Dus hoe duurzaam wordt het dan? Zetten we één of twee auto’s tegenover een scooter? De enig mechanisch onderlegde mens gaat zitten rekenen. Is de scooter een 2takt die loopt op mengsmering? Neen. 4 takt maar loopt dan wel weer op Euro 98. 100 kilometer op 3.5 liter.

Goed, vanuit het fysieke oogpunt is fietsen natuurlijk beter dan korte afstanden af te leggen met de scooter. Dat lijdt geen twijfel maar hoe zit dat met het reizen met de trein ten opzichte van het rijden met de elektrische auto? Of met de auto in het algemeen? Eva gaat nogal eens het land in en pakt dan de trein. Ondanks dat dit niet zelden lijdt tot een hoop gedoe. Zoals de apocalyps die: De NS zet bussen in, heet.

Los van heel deze vervoersdiscussie is Eva meer van het lopen van lange afstanden dan diezelfde afstand per stadsfiets af te leggen maar dat terzijde. Dat de treinkaartjes volgend jaar 10% duurder worden is ook niet bevorderlijk om mensen uit de auto te krijgen, uit de file en in de trein. Waar het niet dat dit een andere discussie is.

Alfred riep half schreiend uit dat het nog niet zomaar gezegd is dat hij deze duurzaamheidsbattle wint. Nu er dadelijk een heuse leaseauto in de straat komt te staan en Eva haar situatie vooralsnog niet verandert. Wat denkt u hier nu over? Moeten we collectief op de E-bike het land in? Moeten we onze kuiten vaker in het vet zetten en de paden op de lanen in gaan in plaats van met de scooter of de auto gaan? Waar halen we daar nu weer de tijd voor zoiets nu toch weer vandaan?

Laten we het zo zeggen dat zowel de situatie van Alfred, als die van Eva niet ideaal is. Mocht u nu een vlijmscherpe battle willen tussen de levensstijlkeuzes van Alfred ten opzichte van Eva en heeft u suggesties? Mail: eva@godindesupermarkt.nl en wie weet komt het nog eens tot een onvervalste clash! Verder houden wij veel van elkaar en zijn we goede collega’s van elkaar. Daarover geen twijfel lieve mensen.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!