Vleesvervangers

Alfred en ik kunnen elkaar de tent uit kijven als het over diverse kwesties gaat. Zo vindt Alfred dat mijn woning het midden houdt tussen een veredelde kringloopwinkel en een opslagplaats voor meuk, en zo vind ik het bizar dat Alfred niet van voetbal houdt en niets begrijpt van het aspect sportschool en voor de lol 300 kilometer gaat fietsen op één dag. Eigenlijk is er een tal van onderwerpen waar wij, ik, een stukje over kan schrijven om u lezer dan weer mee te verblijden. Ergens dacht ik “de polonaise!” immers wandelen we richting carnaval. Is er echter één probleem. Noch Alfred, noch Eva hecht ook maar enige waarde aan het fenomeen carnaval. Neen. U zult ons niet verkleed als Peppi en Kokki in Oeteldonk aantreffen met een halve meter pils achter de knoopsgaten.

Wat dan wel? “Kant-en-klare vleesvervangers” bracht Alfred bijna jammerend uit. Ik knipperde met mijn ogen en staarde iet wat beduusd naar het beeldscherm. Vleesvervangers at Alfred, alias Japie toch ook? Nou valt er een hoop op of aan te merken aan dit fenomeen. Het is min of meer een vorm van fastfood. Veel van deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten gigantisch veel vetten, suikers en zout. Lekker, uiteraard maar niet gezond en het is nog maar de vraag hoe duurzaam het is en of het wel veganistisch is.

Als ik een kaasschnitzel klaar, of een vegetarisch kipburgertje, let ik eerlijkheidshalve niet zo op in de ingrediëntenlijst. Pleur het maar in de pan. Net wat ik schrijf, prima te bikken maar voedingswaarde heeft het niet of nauwelijks. Er zijn heus prima kant-en-klare vleesvervangers maar de besten zijn die, die je zelf maakt of producten die je in de plaats kiest voor dierlijke producten en/of vleesproducten. Daar moet je moeite voor doen. Daar moet je creatief voor zijn en daar moet je tijd in willen steken. Dat kan, wil niet altijd iedereen.

Het is zo gemakkelijk, schnitzels, worstjes, burgers, gyros, shoarma, je kan het zo gek niet bedenken of het is wel nagemaakt. Zelfs tot de frikandel aan toe. Waarom zou je dan moeite steken in het vervangen van vlees of vis als je het zo uit het schap bij het koelvak rukt? Ik zie hier Alfred voor me die stuiterend van ontzetting me briesend aankijkt van ongenoegen.

Duurzaamheid, gezondheid en klimaat zijn zomaar al wat peilers waarop een gezonde levensstijl goed gehuisvest is. Gezonde en evenwichtige voeding die niet ontwrichtend is voor het klimaat. Geen grote ecologische voetafdruk achterlaat en tevens ten goede komt aan je gezondheid. Zo heel vreemd is dit toch niet om na te streven? Ik kan ook eigenlijk geen enkel steekhoudend argument bedenken waarom je dan toch voor het gemak kiest. Ja, luiheid. Wat, als ik het als christen even mag benoemen, één van de hoofdzonden is.

Pleit onze advocaat van de schepping dan voor een kant-en-klaarvrij dieet? Nah. Vraag hem dat nou maar eens als hij op vakantie in de jacuzzi zit. (wij mogen dit soort grappen naar elkaar maken.) Nee natuurlijk niet. Pleurt gerust af en toe zo een kant-en-klaar geval in de pan maar wees je wel bewust van wat je eet, waar het vandaan komt en welke impact dit heeft op het klimaat en de natuur.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!