Verspillingsbak van de Jumbo

Ik ben een groot fan van de anti-verspilbak van de Jumbo. Hierin vind je producten op de datum van, vaak die dag, die tegen hoge kortingen worden verkocht. Soms ook producten anders dan ter consumptie. Producten worden dan niet weggegooid maar komen vaak goed terecht. Het biedt ook voor mensen de gelegenheid om producten die zij vaak niet kunnen betalen, tegen een gereduceerd tarief alsnog te kunnen kopen. Alfred moppert wel eens wanneer ik dan, een zeldzame keer, zalm opdiep uit deze box van Pandora. Hij stuurde mij de wereld in om te onderzoeken of het inkoopbeleid en deze box van Pandora een verband hebben met elkaar.

Wel, daar werd ik niet wijs uit. Waar ik wél wijs uit werd is dat sommige producten die ik frequent in deze bak aantrof, verdwenen zijn uit het gehele assortiment. Producten die kennelijk niet ‘liepen’ zoals we dat hier in Twente zeggen. Best jammer. Anderzijds, weer een stukje minder dierenleed. Hoe je het ook wendt of keert en ten afgrijzen van onze Alfred, ik ben een groot liefhebber van sushi. Ja, inderdaad, die kleffe rijst met een dun plakje vis. Toen ik onlangs een keer mosselen tot mij nam, volgde er geen preek. Alfred lust ze niet maar zei wel dat deze diertjes qua teelproces een lage CO2 uitstoot hebben. Had ik even geluk!

De Jumbo past haar inkoopbeleid nauw aan, aan de tijd van het jaar Jumbo voert gesprekken met haar telers. Over de hoeveelheden die de winkelketen denkt nodig te hebben. Jumbo geeft de telers inzicht in de verkoopcijfers en hierdoor kan de teler de ‘productie’ hierop aanpassen. Wel zo handig. Toch zie ik met grote regelmaat boerenkool in die bak liggen. Vertel eens aan Eva, lusten jullie dat net als ik ook niet?

Op basis van slimme data, over verkoopcijfers, feestdagen, evenementen e.d. past de Jumbo haar inkoopbeleid aan. Is er bijvoorbeeld in de zomer een groot voetbalevenement? Dan wordt het bier aangerukt, de chips, de nootjes en het barbecuevlees. Om maar eens een zijstraat te noemen. Personeel in winkels worden gecoacht als het derving aangaat, of wel: voedsel dat kan bederven. Op deze manier en door nieuwe effectievere koelmethodes, blijft voedsel langer houdbaar en langer vers.

Of ik aandelen heb bij Jumbo? Welnee. Ik heb gewoon een winkelketen gekozen waar ik vaak kom. Wilt u nu iets weten over een andere winkel? Zoals de Lidl die alleen nog werkt met producten van lokale telers, laat het dan weten door ons te mailen. Ander idee voor wat u wel eens onderzocht wilt hebben? Ook dat kan. Ik trek er graag voor u op uit om het onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld of duurzaam gekweekte vis wel zo duurzaam is.

Mailen kan altijd: eva@godindesupermarkt.nl

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!