turf!

Heeft u het gemerkt? De eerste lentedagen hebben zich aangediend. De Muscari en het Sneeuwklokje zijn weer overal te zien en dus gaan we massaal tuinieren. Alleen, hoe doet u dit nou verstandig? Laten beginnen bij de tuinaarde die u gebruikt. Wist u dat heel veel soorten potgrond ’turf’ bevatten en dat dit helemaal niet zo goed is als dat men denkt? Het is een met name goedkope voedingsbron.

Turf houdt veel vocht vast en het is relatief licht in gewicht. Turf, ook wel veen, wordt gewonnen uit veengebieden en dat zorgt voor een hoge CO2-uitstoot. Volgens ecologen is het belangrijk om veengebieden te behouden. Dit omdat deze, net als andere wetlands, belangrijk zijn voor de natuurlijke opslag van CO2-opslag. Deze natuurlijke manier van CO2 opslag is efficiënter dan die van bijvoorbeeld oerbossen. Bij het winnen van veengrond komen deze CO2-stoffen vrij. Tevens is het een enorm tijdrovende klus eer het veen zich weer heeft hersteld. Het kan maar zo duizenden jaren duren voor het weer is aangegroeid. Tevens worden landschappen en biodiversiteit ernstig aangetast door deze afgravingen.

Maar, biologische potgrond dan? In biologische potgrond zit eveneens turf maar geen kunstmest. De meststoffen zijn organisch. Bijvoorbeeld compost. De structuur van biologische potgrond is veel luchtiger dan die van andere soorten potgrond. Dit voorkomt de aanmaak van mossen en bevorderd de vorming van wortels.

Of er überhaupt potgrond bestaat zonder turf? Jazeker wel! Ga voor de variant op basis van kokosvezels. Potgrond op basis van bladcompost bestaat ook. Doordat er meer kennis is over potgrond met turf en men de variant wil zonder turf, komen er elk jaar meer producten op de markt met een alternatief voor turf. Cocopeat of kokosvezels wordt vaak gepromoot als duurzaam. De vezels zijn een restproduct van de winning van andere kokosproducten en houden net als turf veel vocht vast. Toch is deze claim van duurzaam lang niet altijd terecht. Kokosbomen groeien met name in de Filipijnen, India, Indonesië, Brazilië en Sri Lanka. Om hier te komen is een flinke bootreis nodig. Dat is minder duurzaam dan lokale alternatieven. Zoals die met boomschors.

Ook worden de kokosvezels bewerkt zodat ze geschikt zijn om als potgrond te dienen. Dit gebeurt in gebieden waar al een geringe hoeveelheid drinkwater beschikbaar is en bij dit proces wordt heel veel water gebruikt. Dan hebben we het nog niet eens over de chemicaliën die nodig zijn en het verschralen van de bodem. Wat dan wel? Schrijft u deze alternatieven maar op het boodschappenlijstje:

Ecostyle turfvrije groeigrond voor kamerplanten
DCM turfvrije potgrond
DCM vegan turfvrije potgrond
Biokultura biologische grond voor kamperplanten
Cellmax biologische potgrond
Pokon biologische potgrond.

Meer weten? Ga naar mamabotanica.nl en lees hier alles over tuinieren e.d.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!