Alfred dacht: maken dat ik wegkom uit deze bier-fittie. Hij heeft gewoon keihard een bierdiscussie gemanifesteerd en was vervolgens met de noorderzon vertrokken. Ik mag er een schuursponsje van maken die ik best aan wil gaan maar dan vanuit een ander oogpunt dan die onze olijke vriend Alfred voor ogen had.
Goed we zouden het gaan hebben over bier. Zo een gele kletser die best wel prima smaakt, zeker op een wonderschone dag als vandaag. Ik, Eva, betrokken bij alcoholpreventie, heeft daar wel het één en ander over te zeggen. Mocht niet. (jawel hoor.) De idee was om aan te tonen dat met name de speciaalbieren een behoorlijke impact hebben op het klimaat. Nu is het bij onze Alfred al gauw een klok zoekt klepel gebeuren, want die man lust geen bier en ook geen pils. Ik zal u nog maar niets vertellen over dat veel bier en pils helemaal niet veganistisch zijn maar die ellende bespaar ik u. Want ik had al empirisch vastgesteld dat het biertjes vatten binnen onze samenleving een serieuze aangelegenheid is, waar ik als dramkont eigenlijk niet aan mag komen.
Remko, ook iemand van ons team is helemaal in de gloria van een lekker speciaal biertje. Nog sterker, hij geeft er cursussen over. Mozes kriebel! Alcoholconsumptie aanmoedigen. Wat moet ik daar nou van vinden? Voorlopig niet al te veel. Laten we eens gaan kijken naar de klimaatimpact van het gemiddelde speciaal biertje of mijn Jever Fun zonder alcohol. Laat ik heel deze toestand beginnen met een feitje van het kennisgeitje. Wist u dat 5 statiegeldflesjes Nederlands pils evenveel impact hebben als 1 speciaal biertje uit Italië in een flesje zonder statiegeld? Mama mia! Bier in statiegeldflesjes is het meest klimaatvriendelijk. Ziet u mijn Jeverbootje al zinken daar in het verte. Remko vindt het nu nog leuk. Maar zoals bij Jambers, is er meer. Dus hop! Trossen los.
Moet jouw biertje een grote afstand afleggen om in jouw koelkast te komen? Dan kan je wel nagaan dat de impact op het klimaat groter wordt. Speciaalbier heeft de hoogste klimaatimpact. Dit komt doordat er in het bier meer mout wordt toegevoegd dan in pils. De productie van witbier heeft juist een lagere klimaatimpact, omdat er deels tarwe in plaats van gerst gebruikt wordt. Tarwe heeft een lagere klimaatimpact dan gerst.
Goed nieuws voor de liefhebbers van witbier. Niet te verwarren met een Weizen. Omdat ik vaak het hoofd koel moet houden in een team veel te slimme bollebozen, heb ik hier nog een verkoelende tip om uw bier/pils koud te houden. Een biertje drink je het liefst koud. Check of je een energiezuinige koelkast hebt, dat scheelt voor het klimaat. Gebruik je een tweede (oude) koelkast om bier koud te houden? Dan kun je deze energieslurper beter de deur uit doen. Geloof deze druif nou maar. Koelkasten (kunnen) energievreters zijn.
Mocht u nou denken: maar meid, mogen we dan helemaal niets meer eten of drinken? Jawel hoor. Al warmt u een blik knakworsten op. (mag niet van Alfred maar die komt uit Losser dus die weet van niks) om te nassen bij uw biertje… alles valt of staat met de hoeveelheid en de frequentie van inname. Ik ben bang dat Alfred voor spijkerharde censuur kiest wanneer ik volgende maand een artikel schrijf over wel of niet veganistische wijn/bier. Hij zit nu al te knarsetanden. Haha! Gelukkig is er ook in deze zaak goed nieuws. Voor de Bavaria drinkers onder ons. Goed nieuws. Je standaard biertje van Bavaria, zowel met als zonder alcohol is 100% veganistisch.