schuursponsje: kattenfilmpjes of Spotify?

Ja hoor, daar zijn we weer. Alfred en Eva met hun schuursponsje. Ditmaal gaat het over het vergelijk tussen kattenfilmpjes delen op Instagram of heel de dag luisteren naar Spotify. Wat is een grotere belasting voor het milieu? Nu moeten jullie niet allemaal tegelijk gaan grommen. Want er is zeker en vast ook goed nieuws. Dus daar gaan we!

Eva is zo een vrouw die blij wordt van kattenfilmpjes en deze met liefde deelt op Instagram. Een kat die van een bevroren auto glijdt, een kat met een schil van een meloen op het hoofd of een kat die per abuis in de vuilbak valt. Het is voor Eva evenzo grappig en leuk. Echter, al die data? Wat kost dat eigenlijk wel niet aan stroom en hoe groen is Instagram? Daarover is maar weinig te vinden. Je krijgt van de zoekmachine al gauw een ruim aanbod aan accounts die posten over duurzaamheid. Hoe groen Instagram daadwerkelijk is, is in nevelen gehuld. Feit is wel dat al die data die we met ons allen versturen moet worden opgeslagen in enorme datacenters. Die datacenters draaien op elektriciteit. Alles wat je ooit hebt gepost op Instagram en niet hebt verwijderd, blijft bewaard. Dus zo kan het dat er nog foto’s op je Instagram staan van 5 jaar geleden. Data besparen? Niet voor jezelf maar voor het milieu? Ruim regelmatig je foto’s eens op. Of wil je echt voor eeuwig met een bacootje op Ibiza op het internet staan.

Over Spotify, wat Alfred frequent gebruikt en Eva totaal niet, zijn de geleerden het sneller eens. Dat wil zeggen, hierover vind je uitgebreide artikelen. Zo wordt onder andere geschreven dat het luisteren naar een streamingsdienst zoals Spotify meer elektriciteit kost dan wanneer je een platenspeler aanzet. Of een CD-speler. Je verbruikt ook nog eens data. Ongeveer 3 mb per nummer. Als je heel de dag door naar muziek luistert, loopt dat snel op. Ook hiervoor geldt, al die muziek is ergens opgeslagen. Het artikel dat ik las, gaat ook over de elektriciteit die gebruik wordt. Is deze groen of niet? YouTube probeert in elk geval te verduurzamen door gebruik te maken van groene energie. Wat niet onvermeld mag blijven is dat door de komst van Spotify er veel minder cd’s gemaakt worden. Wat weer plastic en andere grondstoffen scheelt.

Wie van ons twee is er nu beter bezig dan de ander? Dat is moeilijk te zeggen. Mede doordat er informatie mist over hoe duurzaam Instagram is en of ze wel of geen gebruik maken van groene energie. Misschien zit het grootste verschil er wel in, in de mate waarin je gebruik maakt van deze diensten. Ben je heel actief op Instagram en post je elke dag reels, filmpjes, foto’s e.d. of doe je dat slechts sporadisch. Luister je heel de dag naar Spotify of bijvoorbeeld maar een paar uurtjes per dag.

Hoe je het ook wendt of keert. Kattenfilmpjes zijn aan Alfred niet besteed dus naar hem hoef ik de poezelige schattigheid niet te sturen en dat bespaart alleen maar data.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!