20 graden in de winter...

Klimaatverandering... het klinkt als een 'ver van mijn bed show', maar dat is het niet. En om duidelijk te maken hoe onze wereld zal veranderen, volgen hierbij vijf onwaarschijnlijke gebeurtenissen die we de komende jaren zo maar - eerder dan ons lief is - mee kunnen maken.

1) 20 graden Celsius in januari
De afgelopen winters waren stuk voor stuk zacht, onwaarschijnlijk zacht (ik herinner me een kerstdag van twee jaar geleden waarbij het zo warm was dat ik tijdens het voetballen na het diner nog een hemd aan had). De afgelopen jaren liepen de temperaturen steeds verder op en het is wachten tot het warmterecord van januari (17,2 graden Celsius) gehaald zal worden. 20 graden in de winter? Lang was het ondenkbaar, maar hoe lang zal het nog duren?

2) Geen water meer uit de kraan
Afgelopen zomer waarschuwde Vitens ons om geen auto's meer te wassen, badjes te vullen of zelfs maar de tuin te sproeien. De langdurige droogte in combinatie met ons enorme waterverbruik zorgde ervoor dat de kans bestond dat er - tijdelijk - geen water meer uit de kraan zou komen. Het klimaat wordt grilliger, extremer en grote droogtes zullen nog vaker voorkomen. Een kwestie van tijd tot er op een dag echt geen water meer uit de kraan zal komen?

3) Rivierstand te laag voor vrachtschepen
In 2018 was de waterstand zo laag dat schepen minder vracht konden vervoeren en er al serieuze problemen ontstonden met bijvoorbeeld de bevoorrading van tankstations en meerdere bezinepompen geen brandstof meer konden leveren. De verwachting is dat er steeds langere droge periodes op zullen treden. Wat als de waterstand zo laag wordt dat er simpelweg geen binnenvaart meer mogelijk is?

4) Vernietigende bosbrand op de Veluwe
Herinner je je de branden van begin 2020 in Australië nog waarbij het krankzinnige aantal van drie miljard dieren omgekomen zijn? Zo zijn er natuurlijk meer voorbeelden te noemen: Californië, de Amazone en zelfs in het noordpoolgebeid tussen Groenland, Alaska en Siberië woedden in 2019 honderden bosbranden. Hoewel het in de afgelopen, droge jaren regelmatig 'Code Rood' is geweest in Nederland, zijn grootschalige bosbranden ons nog bespaard gebleven. Maar hoe lang duurt het voor een brand de Veluwe grotendeels in as zal leggen?

5) Pfff... Bent u dit lijstje ook al zat?
Vind je dit heftig om te lezen? Extreem en confronterend misschien? Heel begrijpelijk, want echt vrolijk kan je hier niet van worden en wie weet duurt het toch nog even voor het zover is. Al heeft het verleden ons geleerd dat het klimaat steeds sneller lijkt te veranderen dan wetenschappers hadden verwacht en - nu komt het meest pittige gedeelte - zitten we nog maar aan het begin van de klimatologische veranderingen. Want hoe pittig bovenstaande punten misschien ook zijn, dit staat ons in alle waarschijnlijkheid te wachten als de wereld niet meer dan 1,5 graad opwarmt. Terwijl we op dit moment op het schema van 3 graden Celsius opwarming zitten. 

De voorspellingen van klimaatwetenschappers bij een opwarming van drie graden liegen er niet om: de klimatologische omstandigheden zullen het leven op aarde in het beste geval onaangenaam en in het slechtste geval gevaarlijk maken. Herinner je je nog dat in 2018 Kaapstad bijna zonder water kwam te zitten? Wat wanneer dat scenario werkelijkheid zou worden? Toekomstige oorlogen zullen over water gevoerd gaan worden en de aantallen klimaatvluchtelingen zullen de huidige vluchtelingenaantallen doen verbleken.

Oké... en wat nu dan?
De situatie waar we ons in bevinden is vrij simpel samen te vatten: Er is wel hoop, maar geen tijd te verliezen.
Het is logisch wanneer de realiteit verlammend kan werken, het is immers niet niks waar we het over hebben. Maar er is wel degelijk hoop. Er is veel waar we geen invloed op hebben, maar onderschat nooit welk verschil jij en ik kunnen maken. Kijk anders dit aanstekelijke filmpje waarin een groepje mensen onderzoekt hoeveel mensen er nodig zijn om een wave te beginnen: https://www.youtube.com/watch?v=W9j4Gi0lbR4
Zeven mensen! Met zeven mensen kun je een wave beginnen (het idee van de duurzame wave komt van Jonathan Safran Foer). Maak andere keuzes, enthousiasmeer anderen en er kan een wave van duurzaamheid over Nederland gaan.

Wil je weten wat je kunt doen? Er is veel informatie op internet te vinden, en er zijn vele inspirerende voorbeelden op Instagram en Facebook te vinden. Nodig ons ook gerust uit voor een workshop of kerkdienst en bij 'Boeken' vind je welke boeken wij over dit onderwerp hebben geschreven.
En ben je gelovig én heb je een hart voor duurzaamheid? Samen met bekende christenen en christelijke organisaties schreef ik manifest Het Groene Normaal , wat christenen oproept om 'groener' uit de coronacrisis te komen. Onderteken je het manifest ook op http://www.hetgroenenormaal.nl/manifest/?

Meer weten? Reageren? alfred@godindesupermarkt.nl.

Onze Boeken

Onze Boeken

Inmiddels zijn er twee boeken verschenen en hier vind je meer informatie over onze boeken.

Lees meer
Lees en kijk


Lees en kijk

Verschillende boeken, documentaires en websites zijn de bron van onze workshop. ze bieden een gevarieerde mix van...

Lees meer
In de media


In de media

Bekijk hier de berichten over de workshop en het boek SuperWaar in de media

Lees meer
Adam, Eva en de stikstofcrisis

Adam, Eva en de stikstofcrisis

'De boer die u mij gegeven hebt'

Lees meer

"Aanrader! Breng met iedere aankoop je stem uit voor de wereld van morgen. SuperWaar kietelt de slapende reus in je wakker. "

Volkert Engelsman - CEO Eosta en nr. 1 duurzame top 100 Trouw 2017)
Volkert Engelsman - CEO Eosta en nr. 1 duurzame top 100 Trouw 2017)

'Superwaar helpt consumenten om ook met hun dagelijkse boodschappen het verschil te maken voor een eerlijkere wereld'

Marjan Minnesma (directeur Urgenda)
Marjan Minnesma (directeur Urgenda)

'Alfred Slomp reikt hen met SuperWaar een waardevolle en toegankelijke helpende hand.'

Willem Lageweg (kwartiermaker Transitie Coalitie Voedsel)
Willem Lageweg (kwartiermaker Transitie Coalitie Voedsel)

'Alfred maakt haarfijn duidelijk dat voedsel de duurzame energiebron van je/ons leven is.'

Bob Hutten (Directeur Catering Hutten en De Verspillingsfabriek)
Bob Hutten (Directeur Catering Hutten en De Verspillingsfabriek)

'‘God in de supermarkt’ laat zien hoe je God kunt dienen. Zelfs… als je boodschappen doet.'

Carla Dik-Faber (lid tweede kamer ChristenUnie)
Carla Dik-Faber (lid tweede kamer ChristenUnie)

SuperWaar is een ontspannen maar uitdagend boek rondom de verandering die nodig is als het gaat om onze keuzes als consument.

Jan Wolsheimer (Directeur MissieNederland)
Jan Wolsheimer (Directeur MissieNederland)

'Dit boek bevat veel bruikbare informatie en kan bijdragen tot verdere bewustwording én verandering van onze levensstijl.'

Gerard de Korte (Bisschop)
Gerard de Korte (Bisschop)

'Duurzaam winkelen begint met het lezen van dit boek, waarvan de titel niet beter gekozen had kunnen worden.'

Michiel Roskam Abbing (Plastic Soup Foundation)
Michiel Roskam Abbing (Plastic Soup Foundation)

'...En nodig de man uit voor life presentatie -- je geniet Super van hem met zijn Waar verhaal!'

Jan Huijgen (boer, filosoof bij de Eemlandhoeve)
Jan Huijgen (boer, filosoof bij de Eemlandhoeve)

' Dit boek helpt je praktisch op weg om eerlijke keuzes te maken in de supermarkt zowel voor mens en natuur. '

Annemarthe Westerbeek (coördinator Micha Nederland)
Annemarthe Westerbeek (coördinator Micha Nederland)

'Een mooi boek dus om met elkaar in een kring te bespreken. '

Rene de Reuver (Scriba Protestantse Kerk Nederland)
Rene de Reuver (Scriba Protestantse Kerk Nederland)