Is kokosmelk wel vegan?

Apen? Die hun medewerking verlenen aan het plukken van kokosnoten in Thailand? Dat klinkt bijna als een wild verhaal van Suske en Wiske. Veganisten storten zich niet zelden op kokos. Zoals kokosmelk. Wat schetste de verbazing van De Keuringsdienst van Waren? Op zo een blikje kokosmelk staat “no monkey labour!” Mozes kriebel! Hoe zit dat nou? De Keuringsdienst van Waren zocht het voor u uit. Gaat u er maar eens goed voor zitten want deze informatie was voor Alfred en mij ook een shock.

Broodje aap? Waarom wordt de suggestie gewekt dat apen helpen bij de oogst van kokosnoten. We worden meegenomen naar een van de grootste producenten van kokosproducten. In Thailand. Wist u bijvoorbeeld dat kokosmelk niet wordt gemaakt met kokoswater, maar dat het wordt gewonnen uit het vruchtvlees? So far, so good maar er is meer. Diverse klantenservicemedewerkers van de producten die in Nederland worden verkocht, beweren bij hoog en laag dat er geen apen aan het product te pas zijn gekomen. Er wordt beweerd dat het logo, dat van ‘no monkey labour’ zomaar is bedacht. Eens was het in de media verschenen dat apen kokosnoten plukken voor de kokosproducten. Fakenews? Een wereldwijd logo? De Keuringsdienst van Waren geeft zich niet zomaar gewonnen dus speurden ze verder.

Beelden tonen aan dat er wel degelijk gebruik wordt gemaakt van apen. Het team reist af naar het zuiden van Thailand waar een leverancier van kokosnoten gevestigd zit. Hij vertelt dat 20% van totale oogst tot stand is gekomen met behulp van een aap. Met name voor de kokosnoten waar de mensen met hun lange stokken niet bij kunnen. Op de beelden zien we hoe dat in zijn werk gaat. Het zal u wellicht niet verbazen dat waar rook is, er onherroepelijk ook vuur is. Dat relletje in de media was dus, in dit geval, niet op fakenews berust.

Het aandeel van apen in de industrie is enorm. Het aantal tussenhandelaren in het hele proces is van die grootte dat niemand meer kan vaststellen dat er gegarandeerd geen apen zijn gebruikt. Ja, daar staat u van te kijken hé. Een van de leveranciers lacht breeduit als de verslaggevers verteld over het zogenaamde keurmerk. Mocht u denken dat deze waanzin zijn hoogtepunt wel bereikt had, komt van een koude kermis kwijt. Er zijn in Thailand zelfs scholen waar de apen getraind worden om de kokosnoten te plukken. De slimme apen zijn snel toe om aan de slag te gaan. Ze moeten namelijk wel de rijpe kokosnoten plukken. De minder slimmere apen doen er langer over.

Kortom: er worden dus wel degelijk, ook al is het voor een klein percentage, apen gebruikt in de kokosnotenteelt. Het was geen broodje aap verhaal. Wat is het wat hé mensen. Kom ik u volgende maand vertellen dat uw wijn, bier en andere alcoholische versnaperingen ook al niet veganistisch zijn in veel gevallen. Vindt Alfred niet leuk, u vast ook niet. Voel me haast een onheilsprofeet.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!