huisdieren of kinderen?

Honden, een hondenbaan. Hondenweer. Allerlei woorden met ‘hond’ erin die weinig goeds betekenen. Hoe honden tot een schuurspons hebben geleid tot Alfred en Eva? Eva heeft een aantal ‘lease’ honden. Honden waarvan zij niet de rechtmatige eigenaar is maar desalniettemin wel mee de hort op mag. Wandelen in het park, door Wierden of ravotten op de hobbyboerderij van vrienden. Eva draait er haar hand niet voor om. Post hierover olijke berichten op Instagram en Alfred kan het dan niet laten om zijn ongezouten mening hierover te ventileren. Afijn.

Honden en katten dragen bij aan de CO2-uitstoot. Honden die drie keer per dag worden uitgelaten soms wel 9 gram per hond per dag. Aldus Alfred. Die nog even verwijst naar de hondenuitlaatgebieden waarin slechts bramen en brandnetels groeien. Mede door de CO2 uitstoot. Wat moet eens mens daarvan denken? Eva hoort het relaas rustig aan. Ze broedt namelijk nog op haar tegenstoot genaamd ‘en kinderen dan?!’ als het gaat over de ecologische voetafdruk. Alfred is ook zeer kritisch over katten. Die beestjes doden vogels en zorgen ervoor dat de totaliteit van vogels afneemt. Ze eten vlees en kakken niet zelden in andermans tuin.

Eva snapt deze keerzijde van het aspect ‘gezelschapsdieren.’ maar wil daar toch iets tegenin brengen. Zij ondervindt veel troost aan het knuffelen en aaien van honden en katten. Het wandelen met de honden zorgt ervoor dat Eva weer lekker naar buiten gaat. In beweging komt en even haar gedachten kan verzetten. Haar humeur verbetert van het zien van blije en vrolijke honden. Honden dragen positief bij, bij de sociale ontwikkeling van jonge kinderen die opgroeien met een hond of kat in het gezin.

Eigenlijk is het een weinig nuttige discussie. Alfred die vol op het orgel ging over de ecologische voetafdruk aangaande huisdieren maar gemakshalve even buiten beschouwing laat hoe dit zit met kinderen. Hij heeft kinderen. Eva niet. Mensen leven doorgaans een stuk langer dan huisdieren. Op de papegaai na. Hun ecologische voetafdruk is per definitie groter dan die van honden en katten. (daar ging de discussie voornamelijk over.) Mensen eten (vaak) meer en vaker. Mensen stichten gezinnen. Rijden met auto’s, gaan met het vliegtuig op vakantie, stoken hun huizen warmen, gebruiken elektriciteit en vaak fossiele brandstoffen. Ze dragen kleding. Eigenlijk consumeert de gemiddelde mens per definitie veel meer dan de huisdieren. Alfred wist bij voorbaat al dat hij de discussie niet ging winnen. De voor- en met name de nadelen tegenover elkaar wegstrepen als het gaat om huisdieren vs kinderen maar vond het toch de moeite waard om flink van wal te steken. Eva en Alfred houden elkaar scherp met dergelijke schuursponsjes.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!