Gods vegan droom

Heb je je ooit gerealiseerd dat de wereld volgens de Bijbel vegan begon? En dit ook ooit weer zal worden? Ben je gelovig? En eet je dierlijke producten waar je misschien soms ook nog wel mee worstelt? Lees je dan even mee? (Ben je niet gelovig en eet je plantaardig? Wat zou jij dan christenen willen adviseren?)

Het scheppingsverhaal vertelt over een groene wereld waar de mens een bescheiden plek in neemt tussen ontelbare planten en dieren. God is niet de architect van de megastal, wel van een groene aarde die wemelde van de dieren. Evenmin schiep hij tientallen miljarden kippen om in zes weken vetgemest te worden tot strompelende kipfilets. Integendeel, ontelbare hoeveelheden vogelsoorten vlogen, fladderden, zongen, zwommen, foerageerden, doken in het water of zweefden door de lucht. En God is niet de bedenker van de cordon bleu, van onbeperkt ribsteaks eten of van de Mc Nuggets, wel van het everzwijn, de oeros en een hoen.

Na de zondeval kreeg de mens God toestemming om vlees te eten. Opvallend is dat deze toestemming niet direct na de verdrijving uit het paradijs kwam, maar pas na de zondvloed.
Dat we toestemming kregen om dieren te mógen eten, wil niet zeggen dat het een opdracht ís. Er is meer dat na de zondvloed was toegestaan: iemands oog uitsteken als de ander dit bij jou had gedaan, met meerdere vrouwen trouwen en een slaaf houden. Niet alles dat in de Bijbel is toegestaan, brengen we in de 21e eeuw ook nog in de praktijk. De wereld begon als een vegan paradijs en ook op de nieuwe aarde zal niemand nog verlangen naar een broodje kebab, biefstuk van de haas of reebout. Ooit zal de mensheid terugkeren naar ons oorspronkelijke dieet.
De toestemming om tijdelijk vlees te eten heeft geen eeuwigheidswaarde. We hoeven niet te wachten op de nieuwe aarde om nú al Gods plantaardige droom werkelijkheid te laten worden.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!