gezonde vleesvervangers

Zij die vanavond bakleverworst tot zich nam als avondmaal, deed onderzoek naar gezonde vleesvervangers. Gezonde inderdaad. Want ik was al in galop naar de supermarkt onderweg voor de veganistische oude kaas salade van Johma als vleesvervanger voor op brood. Heerlijk maar is alles behalve gezond. Het moet niet zo zijn dat wij u deze simpele keuze voorleggen in de wetenschap dat ze veel vetten, veel zouten en veel suikers bevatten.

Neen! Geen Johma. Ook de kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak veel zout, vet en dus ook suikers. Wat kies je dan als vleesvervanger? De vleesvervangers die kant en klaar zijn, pretenderen veel ijzer te bevatten of veel vitamine B12 en dus riekt het naar gezond. Of dat ze veel eiwitten bevatten.

Er is een applicatie voor op uw telefoon genaamd Kies Gezond. Hiermee scant u de barcode van een product in de supermarkt en dan ziet u of het product ‘gezond’ is. Of het in de schijf van vijf past en zo niet, welk alternatief er voor handen is. U kunt selecteren of u vis en vlees wilt mijden. U kunt een groot aantal supermarkten selecteren. Let wel. De Aldi en de Lidl hebben een zeer beperkte lijst. Ik probeerde de Jumbo en dat boekte meer succes.

Heeft u daar nou helemaal geen zin in. Zo een supermarktsafarie en wilt u hapklare brokken die als goed alternatief kunnen dienen voor vlees en vis? Wel, tofoe kan u lekker marineren. Daar staan tal van recepten van op het internet. Noten (ongebrand) of paddenstoelen zijn ook een goed alternatief. Als u bijvoorbeeld een eennpansgerecht maakt, kan daar zo een handje noten doorheen. Het ligt er natuurlijk aan of u plantaardig wilt eten of vegetarisch. Alfred vroeg me om onderzoek te doen naar plantaardig. Een nog grotere uitdaging wordt het als u ook nog palmolie/vet wilt mijden. Omdat palmolie van grote impact is op het klimaat maar dat terzijde.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!