Eva deed onderzoek: duurzaam alcoholvrij bier?

Ik drink vrij regelmatig zo een gele rakker. Na de voetbal, bij de voetbal of op een fuif. Alcoholvrij dat wel. Echter, zo stelde Alfred, is dat wel zo duurzaam en welk biertje is nu echt duurzaam? Ik drink verschillende merken. Hertog Jan, Heineken en soms Bavaria. Van die laatste weet ik dat het bier veganistisch is. Derhalve ging ik op onderzoek uit naar de brouwerij van Bavaria. Royal Swinkels. Uit Brabant. De website besteedt ruim aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Uiteraard ligt ‘greenwashing’ op de loer. Edoch! Het was interessant om te lezen hoe dit bedrijf bijdraagt aan duurzaamheid. Het is niet zo dat er na het verschijnen van deze nieuwsbrief er een palet met alcoholvrije rakkers wordt geleverd hier aan huis. Het is geen sponsordeal. We krijgen niet betaald om u dit allemaal te vertellen. Ik heb vanmorgen dat flesje 0.0 gewoon betaald bij grootgrutter Jumbo.

Het bedrijf vermeldt op de website dat het zich richt op circulair ondernemen. Niet te verwarren met culinair. Hoewel je met bier allerlei culinaire hoogstandjes tot stand kan brengen. Dat terzijde. Ze beweren duurzaam om te gaan met ingrediënten en energie. Hoe ze dat doen? Daarvoor citeer ik wat op de website vermeld staat: In het kader van volledig circulair ondernemen hebben we een integrale methode en berekening ontwikkeld: de Swinkels Circularity Index (SCI). Deze methode heeft drie kernprocessen als controlemechanismen: circulaire inkoop, circulaire productie en hoogwaardig hergebruik. De rekenmethode koppelt de circulariteit van het hele bedrijf aan concrete duurzaamheidsdoelstellingen. Elk jaar controleert een externe auditor De Swinkels Circularity Index. Je vindt de SCI ook terug in het mvo-deel van ons jaarverslag.

Ook kunt u lezen op de website dat het bedrijf werkt met groene energie. Is dat nou zo bijzonder vraagt u zich wellicht (terecht) af? Anno 2024 is duurzaam energieverbruik geen nieuwtje meer. Eveneens als hernieuwbare energiebronnen in te zetten. Hartstikke goed natuurlijk maar waarin onderscheiden zij zich nu echt? Naast het keurmerk veganistisch? Een groot deel van het transport verloopt elektrisch. Het deel dat dit niet doet maar gebruik van biodiesel. Biodiesel, was dat niet ook iets waar Alfred van opspringt en aan een pleidooi begint? Ik kan het hem nu niet vragen want hij is aanwezig tijdens de dag van Groene Kerken maar ik ga er vanuit: jazeker!

Nu komen we toch aan bij de doelstellingen.

Waar u, zo te zien een loep bij nodig heeft. Waar het op neerkomt is dat het bedrijf door middel van de wetenschap in 2050 uit wil komen op 0 procent CO2 uitstoot in de volledige keten. Hoe ook. Dit bedrijft beweert in elk geval bezig te zijn met duurzaamheid en klimaatdoelen. Dat is mooi. Nu had ik ieder ander merk bier kunnen gebruiken, of pils. Voor de kenners woedend in de pen klimmen. Het zou dan een Winkelerprins editie worden over bier/pils en zo een nieuwsbrief is geen bibliotheekboek. /

Bent u in elk geval weer een beertje wijzer geworden over dat geliefde gerstenat. Mocht u graansdorst krijgen, Bavaria is in elk geval, zo lijkt het, een goede optie!

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!