Ik zei tegen Alfred dat ik bak en braad in Violife! Plantaardige bakboter zonder palmvet/palmolie. Ik had een staande ovatie verwacht, een loftrompet en een ode maar helaas. Alfred opperde meteen een onderwerp om eens onderzoek naar te doen. Want rondom het fenomeen ‘palmolie’zijn veel misverstanden. Solidaridad deed er veel onderzoek na. Palmolie, het verborgen leed dat in zo een beetje alle producten zit die wij consumeren. O werkelijk? Ja heus!
Ruim meer dan de helft van de samengestelde producten uit de supermarkt bevat palmolie. Koekjes, snoep, margarine, shampoo en wasmiddel. Vaak is palmolie een onzichtbaar ingrediënt. Een Rotterdammer zou zeggen: “Hoe ken dat nou?!” wel nu, op de verpakkingsmiddelen van voedingsmiddelen is het verplicht om het te vermelden maar bij cosmetica- en verzorgingsproducten niet.
Palmolie vindt haar herkomst uit Azië, Midden-Amerika en Afrika. Het komt uit de grote vrucht van de oliepalm. Wereldwijd is dit de meest gebruikte plantaardige olie. Wat is er dan mis en is er wel iets mis? Men kent het product vooral in het verband met massale ontbossing en het verdwijnen van Oerang Oetangs. Een niet gering aantal producten pronkt met de term ‘palmolie vrij!’ Wat veel mensen niet weten en ik wat ik ook niet wist, is dat duurzame palmolie cruciaal is voor de voedselzekerheid!
Palmolie vervangen voor sojaolie of koolzaadolie lijkt beter maar daar is veel meer landbouwgrond voor nodig. Palmolie heeft een veel groter rendement. Het levert zo een 4 a 10x meer olie op dan andere oliegewassen. Het uitbannen van palmolie leidt tot een totale productiestop en dat is jammer. Palmolie leidt weliswaar tot ontbossing, duurzame palmolie leidt er toe dat het bos blijft staan. O ja joh? Jazeker!
Waarom Solidaridad achter palmolie staat
Het is een super efficiënt gewas. De oliepalm geeft het hele jaar door elke twee weken(!) oogst: de boer kan de vruchten plukken waar de olie uit geperst wordt.
Palmolie zorgt ervoor dat boeren met een relatief klein stuk land het hele jaar inkomen hebben. Bij veel andere gewassen zoals maïs of soja is dat niet zo, en is er veel meer land nodig om hetzelfde te verdienen.
Boeren kunnen door de continue stroom van inkomsten investeren in hun huis en voor hun gezin zorgen. Zo kunnen ze door palmolie binnen één generatie uit de armoede komen.
Wat adviseert Solidaridad o.a?
Blijf producten met palmolie kopen. Laat je niet verleiden door “duurzame” palmolie-vrij claims. De palmolie die je in de Nederlandse supermarkt vindt is voor 89% duurzaam en maakt een groot verschil voor de mensen die het produceren en kwetsbare natuur.
Dat was het onderzoek voor deze keer!