Duurzame kleding

Alfred is niet een heel modieus ingestelde man. Niet dat ik daar over klaag. Ik ben van hetzelfde laken en pak. Zo slobberen sommige spijkerbroeken al jaar in, jaar uit rond mijn billen. Ja, het verval begint al vroeg! Ware het niet dat ik de laatste tijd toch meer kies voor iets netter. Soms leek het dat ik regelrecht uit de voddenbak van het Leger des Heils was gerold en was ontwaakt als een verworpene der aarde.

Doet Alfred het dan zoveel beter? Zijn spijkerbroeken zijn Fair Trade en zijn vrouw koopt goede tweedehands kleding via een applicatie. Merkkleding maar wel tweedehands en zeker moderner. Hij koestert een innige band met zijn trui van Hugo Boss. De gaten zijn vakkundig gestopt met olijke lapjes stof waarop gezellige aapjes prijken. Een ramp volgens de liefhebbende vrouw van Alfred, fenomenaal volgens Eva. Die voor dit soort ludieke acties louter lof zaait. Wacht even, dit is toch een schuursponsje? Jullie moeten toch ergens over kijven als het kleding betreft? Of ga je ons nu vertellen dat jullie allebei verantwoorde kleding kopen?

Geheel ten spijt. Neen. Ik Eva koop wel eens kleding bij de C&A. Ze mogen dan wel pretenderen duurzamere stoffen te gebruiken. Die 20% duurzamere grondstoffen die een trui of een broek bevat, zijn een druppel op de gloeiende plaat. Alfred reist gerust naar Apeldoorn voor een bepaalde super duurzame spijkerbroek. Eva hijst zich voor de nacht in een goedkope nachtjapon van Ter Stal waarvan je zeker weet dat deze noch duurzaam noch arbeidsvriendelijk tot stand is gekomen.

The Next Closet, de app die Hanneke gebruikt is een gebruiksvriendelijke applicatie. Je koopt en/of verkoopt hier je kleding. Tweedehands en er is een garantie dat het in elk geval goede kleding is die je kan kopen. Er worden wel bepaalde eisen gesteld. Hoera! Tevens is het zo dat je kan zien hoeveel CO2 je hebt bespaard door deze applicatie en hoeveel liters water. Want, hoe je het ook wendt of keert, zo een nieuw kledingstuk kost niet alleen stukken van mensen. Het gaat ook gepaard met grote hoeveelheden water en een hoge CO2 belasting.

Koopt Eva dan nooit verstandig ergens bij een kringloopwinkel? Jazeker. Pas geleden een paar schoenen van een duur merk. Prikkie. Niet alleen goed voor het milieu, ook goed voor je portemonnee en daar kom je verder mee. Hier dus nog een leerschool voor Eva. Leerschool voor Alfred? Het volleybalbroekje waar hij in slaapt uit 1476 kan echt niet meer, aldus vrouwlief en mijn bescheiden mening. Mag u ook iets van vinden. Of heeft u ook een kledingstuk dat u koestert al sinds jaar en dag? Laat het ons weten. Al was het alleen al ter bemoediging voor Alfred.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!