De workshop

Wat kunnen wij betekenen?

We inspireren graag op maat: van een workshop tot een festival en van een kerkdienst tot een supermarktsafari. Ook hebben we een inspirerende workshop over het klimaat, deze heeft een eigen website: http://www.godindeklimaatcrisis.nl
Vanaf oktober 2023 ligt Alfreds nieuwe boek ‘Wat je wél kunt doen’ in de winkel (https://www.gospel.nl/wat-je-wel-kunt-doen-alfred-slomp.html). Het is ook mogelijk om een workshop of interactieve lezing over dit boek te geven.

Workshop

De workshop God in de supermarkt wordt op de meest uiteenlopende plekken gegeven. Van een gemeente-avond in de kerk tot een festival. En van een buurthuis tot een (middelbare) school.

Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien wat eigenlijk het lekkerste is? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola? Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring. De workshop “God in de supermarkt” verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomsten zijn actief, sociaal, informatief en gaan in een hoog tempo een serieuze maar niet te zware dialoog aan. We gebruiken veel materiaal uit actuele documentaires en websites. Wij laten ons inspireren door hoe Jezus omging met de arme en het behoeftige. Het initiatief Godindesupermarkt.nl wordt aanbevolen door Groene Kerken, Micha Nederland en Groengelovig (zie de websites van deze instanties).

Kerkdienst

Je kunt ons uitnodigen voor een interactieve kerkdienst over allerlei duurzame thema’s. Kijk bijvoorbeeld via de onderstaande link naar voorbeelden van kerkdiensten waarin wij een bijdrage hebben geleverd (door Corona zijn enkele kerkdiensten waar we in zijn voorgegaan opgenomen).  

Supermarktsafari

Een paar keer hebben we de workshop in de supermarkt zelf gegeven, met bijvoorbeeld een echte ‘supermarktsafari-tour’ waarin je in groepjes een duurzame maaltijd bij elkaar winkelt en we de dilemma’s met elkaar kunnen bespreken. Een leerzame, leuke en zeer concrete variatie op de workshop. Wil je weten of dit ook bij jullie past of doorpraten over de details hoe dit georganiseerd kan worden? Neem dan gerust contact met ons op.

Wie zijn wij?

Wij, Arjan Schoonhoven en Alfred Slomp, zijn twee vrienden die intens kunnen genieten van de prachtige natuur om ons heen. Indrukwekkende bergen of uitgestrekte oceanen ver weg, maar vooral ook een meanderende rivier dichtbij of een ‘gewone’ merel in de stad. In onze studententijd kwamen we er achter dat ons eten best veel invloed heeft op die mooie natuur en de mensen die op deze wereld leven. In onze studies leerden we hier meer over en we hebben er vele boeken gelezen. Deze inzichten wilden we graag delen met anderen en daarom geven we sinds 2014 workshops over duurzaam eten. In deze interactieve workshops bepaalt de consument zelf in welk tempo hij of zij duurzamer wil gaan eten. Inmiddels zijn we al vele workshops en deelnemers verder en we worden ook graag bij jullie uitgenodigd om met elkaar na te denken over duurzaam eten of een ander thema over duurzaamheid.

Wij zijn onafhankelijk en niet verbonden aan een kerk, NGO, bedrijf, supermarktketen of keurmerk.