Biologische energydrank?

Biologische energiedrank? Alfred reed bijna een kudde vuilcontainers omver van verbijstering. Hoe kan zo een, nog net niet nucleair drankje nou bio-lo-gisch zijn? De verontwaardiging was enorm en dat om 08.00 in de ochtend. Niet dat ik zo een pasklaar antwoord had maar het drankje dat ik dronk bevatte geen suikers en geen zoetstoffen. Derhalve is het niet mierzoet. Tevens is het heel anders dan mijn geliefde Red Bull. Waarvan een docent mij ooit wijs poogde te maken dat er stierensperma inzat. In de ijdele hoop de jeugd te redden van dit alles behalve gezonde goedje uit Zwitserland.

Ja, kijk, je hebt allen zo je gewoontes. Alfred knarst een half regenwoud weg aan houten tandenstokers en is verzot op Smintjes. Die pepermuntjes in blauwe blikjes. Eigenlijk gaan Alfred en ik zo nu en dan voor zo chemisch mogelijk. Bij Alfred ontstond wel de vraag wat nu duurzamer is. Het verorberen van kleine pepermuntjes, of het drinken van Eva’s biologisch goedje. Goed, laten we in het vergelijk Red Bull nemen. Het mens drinkt ook wel eens andere merken maar we nemen nu deze. Wat zegt het wereldwijde over de duurzaamheid van Eva haar nucleaire wondervocht? Wel dit: “Duurzaamheid is altijd al onderdeel geweest van het DNA van Red Bull: dit betekent dat we ons focussen op geschikte verpakkingen en blikjes, én op het verminderen van CO2-uitstoot en energieverbruik bij de productie en transport.”

Dan gaan we natuurlijk voor een verfrissend antwoord van Smint. Dus ook nu wierp ik een kwartje in de zoekmachine en zie daar het antwoord van Smint. Die bleef uit. De website van het moederbedrijf toont omzetcijfers, in welke landen zij actief zijn en ze tonen u een fraai productiegetal maar over de CO2-uitstoot, de verpakkingen e.d. lezen we, ik, maar bar weinig. De pepermuntjes worden aangeboden in een blikje maar ook in de bekende blauw-witte plastic doosjes. Ai! Dat is natuurlijk niet iets waarvoor je de hiep-hoera-groen-ondernemen-prijs wint. Wat dan weer wel, dat mag u voor uzelf bepalen.

De bossen hout die nu verspreid liggen tussen Rolde en Veenendaal laat ik maar gemakshalve buiten beschouwing. Eveneens de vraag of Alfred of ik met onze gewoonte moeten stoppen. Ja, ik hoor u al in koor roepen dat Red Bull, ook de suikervrije variant, ontzettend slecht is voor je lijf. Al die Smintjes, daar wordt de wereld wellicht niet eens heel veel slechter van. Hoewel, er zijn geen navulverpakkingen. Zodat de busjes opnieuw kunnen worden gebruikt.

Ingewikkeld dus. Het gaat hier niet om het consumeren van grote hoeveelheden vlees, het eten bij een fastfoodketen of het gelukzalige moment wanneer je op je markt een kilo kaas in je biologische shopper laat glijden. Dus wat nu de exacte ‘schade’ is, dat houdt het wereldwijde web vooralsnog geheim.

Stel je vraag!

Benieuwd naar onze workshops? vul dan het formulier in!