Lees en kijk

Inspiratiebronnen

Verschillende boeken, websites en documentaires zijn de bron van de workshop. Ze bieden een gevarieerde mix van wetenschappelijke en psychologische kennis.

Lezen

De verborgen impact - Babette Porcelijn

Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft verrassende inzichten en biedt houvast voor mensen die een positieve impact op de planeet willen hebben. Babette Porcelijn is schrijver, ontwerper, en veelgevraagd spreker. Ze is oprichter van anbi-stichting Think Big Act Now. 

The happy 2050 scenario - Babette Porcelijn

Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft verrassende inzichten en biedt houvast voor mensen die een positieve impact op de planeet willen hebben. Babette Porcelijn is schrijver, ontwerper, en veelgevraagd spreker. Ze is oprichter van anbi-stichting Think Big Act Now. 

Het klimaat zijn wij - Joonathan Safran Foer

Met zijn bestseller Dieren eten veroorzaakte Jonathan Safran Foer een sensatie: veel van zijn lezers werden vegetariër, of werden zich op z'n minst bewust van hun eetgedrag, Nu pakt hij het grootste thema van deze tijd aan: klimaatverandering. Om dit onderwerp concreter en daardoor urgenter te maken, herinnert Foer ons aan de kracht van gezamenlijke actie en geeft hij voorbeelden van succesverhalen uit het verleden als stimulans. Op deze manier - die van elk individu slechts een kleine inspanning vergt maar bij collectieve actie uiterst effectief is - kunnen we een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering aanpakken: de bio-industrie.

Het Klimaatboek - Greta Thunberg

Het Klimaatboek toont glashelder hoe de vele crises op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert. Greta Thunberg vroeg meer dan honderd vooraanstaande wetenschappers, leiders, activisten en publicisten om hun kennis met ons te delen. Van smeltende ijskappen tot inheemse soevereiniteit, van fast fashion tot de toekomst van onze voedselvoorziening en de bredere duurzaamheidscrisis: hun bevindingen zijn verwoord in overtuigende bijdragen over verandering, actie en veerkracht. Daarnaast deelt Greta haar eigen verhalen over haar leerproces – de protestacties en het blootleggen van greenwashing – en onthult ze hoezeer we in het ongewisse zijn gelaten.

Vegan Vibes - Lisa Steltenpool

Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners. Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld. Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren. Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken!

Tot in de hemel - Richard Powers

Een monumentale roman over bomen en mensen. Een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze. ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers is het verhaal van negen mensen die de wereld van de bomen leren zien – en horen. ‘Tot in de hemel’ is Powers ten voeten uit: een verrassende fusie van natuurwetenschap en literatuur, een monumentale roman over bomen en mensen. Het is een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze.

Sterk door de liefde - Martin Luther King

Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King leven diens charisma en inspiratie onverminderd voort. Deze tijd van conflicten en oorlogsdreiging heeft dringend behoefte aan leiders die de boodschap van Martin Luther King weer in praktijk brengen. King predikte een geweldloos verzet dat veel sterker is dan wapens en onderdrukking. In dit boek 'Sterk door de liefde' komen zijn bevlogen preken aan bod. Een liefde die sterk is en gefundeerd op rechtvaardigheid en hoop is de enige kracht die haat en onverdraagzaamheid kan overwinnen.

Honger - Martín Caparrós

Honger is het grootste probleem van onze tijd. Onnodig, want van alle problemen in de wereld is honger het eenvoudigst op te lossen. De Argentijnse journalist Martín Caparros ging op zoek naar de oorzaken en gevolgen van honger. Met zijn weergaloze schrijfstijl maakt hij invoelbaar wat het is om honger te lijden. En hij achterhaalt de strategieën van de partijen die speculeren met voedsel en daarmee de dood van zo veel anderen veroorzaken. Aan de hand van verbijsterende verhalen, indringende getuigenissen en grondig onderzoek vertelt Caparros het verhaal van de honger in de wereld. En van de oplossing van het probleem. HONGER is een wake-up call, een meeslepend geschreven oproep die tot nadenken dwingt en je kijk op de wereld verandert.

A life on our planet - David Attenborough

Dat David Attenborough films kan maken, heeft hij wel bewezen. De Britse bioloog en televisiemaker heeft sinds 1956 al vele documentaires gemaakt, waaronder Life on Earth, die door de BBC worden uitgezonden. Attenborough is op de meest afgelegen plekken geweest en in A Life on Our Planet gaat hij in op de grote gevolgen van klimaatverandering. De mooiste natuurbeelden worden schokkend afgewisseld met overvolle steden en bomen die gekapt worden, en het is een must see om je ogen te openen.

Suiker Zout Vet

Voedselproducenten blijken er alles aan te doen om ons te verleiden en een plekje in onze maag te veroveren, en houden ons zo afhankelijk van zout, suiker en vet. Het aantal mensen met zwaar overgewicht, diabetes en hartziektes is zo schrikbarend toegenomen dat men spreekt van een heuse obesitas-epidemie. Al jaren worden grote voedselbedrijven als Nestlé, Oreos, Kellogs, Procter & Gamble, Coca-Cola en Mars aangesproken op het ongezonde voedsel dat ze op de markt brengen. Zij weerleggen de kritiek met het argument dat de consument de keuze maakt en zij enkel de markt bedienen.

Een pleidooi voor echt eten

Michael Pollan betoogt dat we minder eten zouden moeten kopen en er meer voor moeten betalen. Daar worden we zelf beter van, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Door wereldwijd te kijken naar traditionele diëten kunnen we zelf een evenwichtig en gezond eetgedrag terugvinden.

Ruim baan voor gerechtigheid

Ruim baan voor gerechtigheidIs sociale gerechtigheid iets waar christenen zich speciaal voor moeten inzetten? En ook christenen die de oude, orthodoxe leer van kruis en verzoening en rechtvaardiging uit het geloof hooghouden? Nou en of; en juist zij, betoogt Tim Keller. Het is misschien wel zijn meest indringende en ingrijpende boodschap tot nu toe.

De hongerige stad

Scherp en geestig laat Carolyn Steel zien hoe de relatie tussen voedsel en steden ons leven bepaalt - zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Ze volgt daarvoor het spoor van ons voedsel: van het platteland tot de stad, via markten en supermarkten tot onze keukens, borden, vuilnisbakken en verder. Steel kiest voor een geheel nieuwe benadering van de actuele problemen rond de manier waarop we eten.

De haat tegen het Westen

Jean Ziegler beschrijft in een overrompelende en schrijnende analyse waarom de haat tegen het Westen zo groot is. Hij onderzoekt de geschiedenis van deze haat die gedurende eeuwen werd gevoed door kolonialisme, slavernij en uitbuiting. Het leed dat de derde wereldlanden is aangedaan, de arrogantie waarmee het Westen heeft opgetreden en nog optreedt en de voortdurende 'economische oorlogsvoering' van de rijke tegen de arme landen: dit vormt de kern van Zieglers boek.

Dieren eten

Jonathan Safran Foer schrijft een analyse, een aanklacht en een bekentenis. Het boek gaat over het eten van dieren, over de relaties tussen mensen en dieren, over industrieel dieren fokken, vangen en doodmaken. Het gaat ook over de ontwikkelingsgang van de auteur, over zijn verhouding tot eten, over zijn jeugd en zijn ouderschap. Daarnaast is het een fel boek over dieren en hun lijden dat hun door mensen wordt aangedaan, over de ontaarding van menselijk gedrag, over milieu- en klimaatpolitiek en, uiteraard, over vegetarisme.

Hamburgers in het paradijs

Hamburgers in het Paradijs is Louise O. Fresco's magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Ze neemt de lezer mee op een unieke culturele reis door de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. Met een even verhelderende als fijnzinnige pen schrijft ze over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van 'slow food'.

Kijken

Fed Up

De Amerikaanse documentaire Fed Up is alles wat de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we te zien krijgen. Fastfood-ketens en de makers van verwerkt voedsel voegen al jaren extra suiker toe om eten beter verteerbaar te maken. En die toename is niet alleen een probleem voor lage-inkomstengroepen, die vaak worden geassocieerd met voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen, maar voor de hele samenleving.Deze documentaire met onder andere Bill Clinton en Oprah Winfrey deed al heel wat stof opwaaien in de VS en wordt qua impact vergeleken met ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore.

We feed the world

Waarom is strooizout meer waard dan graan en hoe kan het dat er dagelijks 100.000 mensen sterven van de honger, terwijl er wereldwijd voldoende voedsel geproduceerd wordt om 12 miljard mensenmonden te voeden? Het is maar een van de vele retorische vragen die gesteld wordt in de Oostenrijkse documentaire we feed the world van Erwin Wagenhofer.

Food inc.

Food Inc. maakt korte metten met het pastorale imago van de meeste supermarktproducten. Terwijl verpakkingen met gelukkige koeien, silo's en groen gras het ideaalbeeld van agrarisch Amerika in stand houden, gaat regisseur Robert Kenner op zoek naar 'het ware verhaal'. De misstanden die Kenner via interviews aan de kaak wil stellen zijn legio: misbruik van dieren en medewerkers aan de lopende band van vleesbedrijven, E. Colibacteriën in hamburgers, machtwellust van sojabonengigant Monsanto en een diabetesexplosie doordat vooral slecht voedsel goedkoop is.

Our daily bread

‘Our Daily Bread’ is een film - zonder toelichting en zonder achtergrondmuziek - over de industriële verwerking van gewassen en dieren, waarbij efficiency en kostenbesparing in het productieproces voorop staan. Om het product zo snel, hygiënisch en onbeschadigd mogelijk in de verpakking te krijgen zijn machines en arbeidsprocessen ontwikkeld die fascinerend en beangstigend tegelijk zijn.

The Dark Side of Chocolate

The Dark Side of Chocolate’ is een documentaire over de aanhoudende beschuldigingen van de handel van kinderen en kinderarbeid in de internationale chocolade-industrie. Terwijl we genieten van de zoete smaak van chocolade, is de realiteit opvallend verschillend voor Afrikaanse kinderen. Met verborgen camera’s in cacao-plantages in Ivoorkust trachten de filmmakers deze realiteit aan het licht te brengen.

Websites/apps

Keurmerkenwijzer Milieu Centraal (website en app)

De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft informatie over zo'n 250 keurmerken voor milieu, dierenwelzijn en mens & werk. Dat is geen overbodige luxe, want maar weinig mensen weten waar een keurmerk precies voor staat, en nog minder mensen weten hoe de controle geregeld is.

The Question Mark (website en app)

Doorzoek vele producten in de categorieën Vlees(vervangers), Kaas en eieren, Zuivel en toetjes, Boter en kookroom, Broodbeleg, Chocolade, Bier, fris en water en IJs. De producten worden gescoord op het gebied van gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Rankabrand (Website en app)

Rank a Brand is een handige tool om van de bekende merken de meest duurzame te kiezen in de categorieën kleding, elektronica, telecom, media en eten & drinken. De voedingsmiddelen worden beoordeeld op CO2-uitstoot, milieu en mensenrechten.

Groente- en fruit kalender (website en app)

De Groente- en fruitkalender geeft met een klasse aan wat de milieubelasting is van de teelt, transport en verpakking van groente en fruit. De milieuklasse kan voor hetzelfde product van maand tot maand verschillen. Vindt per maand de milieuvriendelijke producten, of kijk in welke klasse een product op dit moment valt.

Slavery footprint

'Slavery footprint' maakt inzichtelijk hoeveel er slaven er nodig waren voor uw levensstandaard; denk aan uw electronica, uw auto, uw kleding, maar ook uw voedsel. De app is makkelijk in te vullen en binnen enkele minuten hebt u inzicht hoeveel slaven er voor u hebben gewerkt.

Bijbelstudies

Via deze link vind je meerdere inspirerende bijbelstudies over de meest uiteenlopende onderwerpen: https://www.steunpuntbijbelstudie.nl/leerhuis/leerhuis-delft/sociale-en-ecologische-gerechtigheid/.